Η ιδέα

Η ιδέα
ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Προάγγελος του είναι η Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής που διοργανώνεται από το 2014.

Ως φυσική συνέχεια, το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων ¡syroskidz! δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2017, έμπνευση και πρωτοβουλία της Χρηστιάννας Πάπιτση, περιφερειακής συμβούλου, τότε εντεταλμένης στο Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Από το 2020, εκπροσωπείται από την πολιτιστική εταιρεία Εν.Το.Πο.Συρο, με την εθελοντική συμβουλευτική συμμετοχή της κας Πάπιτση.

Το 2017, πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, ενώ το 2018 και το 2019 ταξίδεψε και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων (Φολέγανδρο, Σίφνο, Κύθνο, Κίμωλο, Δονούσα), όπου συμμετείχαν περίπου 300 παιδιά στα έξι νησιά. Το 2020, η Υπαίθρια Έκθεση Παιδική Ζωγραφικής συμμετείχε στην 1η Ολυμπιάδα Παιδικής Ζωγραφικής της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο το φθινόπωρο 2020 και όπου κάποια από τα έργα βραβεύτηκαν. Το 2021, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας και των δυσχερειών που ο Πολιτισμός βίωσε, το ¡syroskidz! περιορίστηκε στη Σύρο. Ωστόσο, ο στόχος παραμένει η δικτύωση του πολιτισμού για τα παιδιά των Κυκλάδων. Θα ξαναταξιδέψουμε στις Κυκλάδες!

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η ιδέα γεννήθηκε όταν παρατηρήσαμε ότι λίγες οργανωμένες δράσεις γίνονται στις Κυκλάδες  αποκλειστικά για παιδιά. Εμείς πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας χρειάζονται μια όμορφη παιδική ηλικία, γεμάτη γνώση, αξίες κι απεριόριστη χαρά, ώστε αργότερα, ως ενήλικες και ενεργοί πολίτες, να δομήσουν μια ευτυχέστερη κοινωνία. Γι’ αυτό, το ¡syroskidz! έχει τόσο ψυχαγωγικό όσο και παιδαγωγικό χαρακτήρα: Πίσω από κάθε δράση υπάρχει μια αξία, μια δεξιότητα ή μια εμπειρία χρήσιμη για τη ζωή.

Σταθερός θεματικός άξονας του είναι το θαλάσσιο περιβάλλον και το οικολογικό πρόσημο στην καθημερινότητα των ελληνικών νησιών, γι’ αυτό υλοποιείται -ως επί των πλείστων- σε εναλλακτικούς παραθαλάσσιους χώρους. Ωστόσο, κάθε χρόνο έχει έναν ειδικό αφιερωματικό και αξιακό χαρακτήρα. Για το 2022, οι δράσεις περιφέρονται γύρω από τον αφορισμό του φιλόσοφου Φ. Νίτσε «Ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό».

Τέλος, επιθυμούμε αυτό το φεστιβάλ να είναι το φεστιβάλ όλων των παιδιών που ζουν στα νησιά των Κυκλάδων, με έμφαση στα μικρά μας νησιά που χρειάζονται ενίσχυση στο πεδίο της πολιτιστικής ενεργοποίησης και ακροθιγώς του πολιτιστικού τουρισμού. Με τον Πολιτισμό τέταρτο πυλώνα της αειφορίας, επιχειρούμε να ενισχύσουμε τη τοπική βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το ¡syroskidz! είναι το πρώτο φεστιβάλ ειδικά για παιδιά, βιωματικό, διαδραστικό και καινοτόμο. Μπορεί να συμπεριλάβει -εκτός από την εικαστική έκθεση- δημιουργικά παιχνίδια, μουσειοπαιδαγωγική, κουκλοθέατρο, προβολές ταινιών animation, αφήγηση παραμυθιού, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με ρεπερτόριο ειδικά διαμορφωμένο για το παιδικό κοινό, γιόγκα, γυμναστική, αλλά και ψυχαγωγικά βιωματικά εργαστήρια με βάση τις τέχνες, τις επιστήμες  και το πνεύμα.

Προς αυτόν τον στόχο, προσκαλούμε επαγγελματίες και φορείς που έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους με εξειδικευμένες δράσεις που αφορούν στα παιδιά. Η κεντρική ομάδα της διοργάνωσης λειτουργεί με συντονισμό, ευρηματικότητα και ζήλο: παιδαγωγοί, ψυχαγωγοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες, δημιουργούν παιχνίδια, θεάματα, εργαστήρια και άλλες δράσεις, ενώ σύμβουλοι πολιτισμού, φωτογράφοι, τεχνικοί και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών εργάζονται στο παρασκήνιο.

Επίσης, όλα τα χρόνια το ¡syroskidz! έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Δήμων των Κυκλάδων, ενώ τοπικοί επαγγελματίες κάνουν χορηγίες, χρηματικές ή προϊοντικές.

ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ

Το ¡syroskidz! αφορά τα παιδιά κάθε ηλικίας. Ακόμα, αφορά τους ενήλικες που θέλουν να βιώσουν και να θυμηθούν το γνήσιο της παιδικότητας. Μακροπρόθεσμη πρόθεσή μας είναι να προσελκύσουμε κοινό από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακινώντας τους επισκέπτες να βρεθούν σε νησιά των Κυκλάδων των οποίων η τουριστική κίνηση επιδέχεται ενθάρρυνσης. Ήδη, τα προηγούμενα χρόνια διεξαγωγής του Φεστιβάλ απέδειξαν ότι η απήχησή του στις τοπικές κοινωνίες τις παρακίνησε να δημιουργήσουν νέες προοπτικές για δράσεις.

Εκτός από την Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής, κατά καιρούς φιλοξενεί δημιουργικά παιχνίδια, μουσειοπαιδαγωγική, κουκλοθέατρο, προβολές ταινιών animation, αφήγηση παραμυθιού, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με ρεπερτόριο ειδικά διαμορφωμένο για το παιδικό κοινό, γιόγκα, γυμναστική, αλλά και ψυχαγωγικά βιωματικά εργαστήρια με βάση τις τέχνες, τις επιστήμες και το πνεύμα.

Το ¡syroskidz! αφορά τα παιδιά κάθε ηλικίας. Ακόμα, αφορά τους ενήλικες που θέλουν να βιώσουν και να θυμηθούν το γνήσιο της παιδικότητας. Ήδη, τα προηγούμενα χρόνια διεξαγωγής του Φεστιβάλ απέδειξαν ότι η απήχησή του στις τοπικές κοινωνίες τις παρακίνησε να δημιουργήσουν νέες προοπτικές για δράσεις.

Για το ¡syroskidz! εργάζονται επαγγελματίες και φορείς που έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους με εξειδικευμένες δράσεις που αφορούν στα παιδιά. Παιδαγωγοί, ψυχαγωγοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες, δημιουργούν παιχνίδια, θεάματα, εργαστήρια και άλλες δράσεις, ενώ σύμβουλοι πολιτισμού, φωτογράφοι, τεχνικοί, και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών εργάζονται στο παρασκήνιο.

Το 2014, ξεκίνησε η Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής. Ως φυσική συνέχεια, το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων ¡syroskidz! δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2017, κι από τότε έχει φιλοξενήσει πολλές δράσεις.

«Το ¡syroskidz! είναι το πρώτο φεστιβάλ ειδικά για παιδιά, διασκεδαστικό, βιωματικόκαιδιαδραστικό»
Η φιλοσοφία μας

Διασκέδαση & Δημιουργικότητα

Πίσω από κάθε δράση υπάρχει μια αξία, μια δεξιότητα ή μια εμπειρία χρήσιμη για τη ζωή

Το ¡syroskidz! έχει τόσο ψυχαγωγικό όσο και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Τα παιδιά μας χρειάζονται μια όμορφη παιδική ηλικία, γεμάτη γνώση, αξίες κι απεριόριστη χαρά, ώστε αργότερα, ως ενήλικες και ενεργοί πολίτες, να δομήσουν μια ευτυχέστερη κοινωνία.

Αγαπάμε το οικοσύστημα και κυρίως τη θάλασσα

Σταθερός θεματικός άξονας του είναι το θαλάσσιο περιβάλλον και το οικολογικό πρόσημο στην καθημερινότητα των ελληνικών νησιών, γι’ αυτό υλοποιείται -ως επί των πλείστων- σε εναλλακτικούς παραθαλάσσιους χώρους. Syroskidz Logo

Εμπνεόμαστε από το πώς θα γίνει ο κόσμος καλύτερος

Κάθε χρόνο το ¡syroskidz! έχει έναν ειδικό αφιερωματικό και αξιακό χαρακτήρα, ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν. Τα παιδιά χρειάζονται να γνωρίζουν ό,τι όμορφο και λιγότερο όμορφο συμβαίνει στον κόσμο και να παλεύουν γι’ αυτόν, όσο τους αναλογεί.

Εταιρία παραγωγής

Ομάδα διοργάνωσης

Logo entopo

Από το 2020, υλοποιείται με ευθύνη της Εν.Το.Πο.Συρο

Το 2017, η ΧρηστιάνναΠάπιτση, Περιφερειακή Σύμβουλος και τότε εντεταλμένη Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, εμπνεύστηκε το ¡syroskidz! βλέποντας ότι υπάρχει ανάγκη για ένα παιδικό φεστιβάλ στις Κυκλάδες. Σήμερα, λειτουργεί εθελοντικά ως σύμβουλος του Φεστιβάλ. Η Γεωργία Ματσούκα, σύμβουλος πολιτισμού και εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής, επιμελείται την υλοποίηση των δράσεων.

Συνδιοργανωτές & Αιγίδες

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και αρκετοί Δήμοι των Κυκλάδων υποστηρίζουν το ¡syroskidz! αναλαμβάνοντας μέρος της χρηματοδότησης Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Τουρισμού μας τιμά με την χορήγηση της αιγίδας του.

Πώς θέλεις να συμμετέχεις στο ¡syroskidz!;

Συμπληρώστε την αντίστοιχη φόρμα.

Δήλωση συμμετοχής στο syroskidz

Θέλετε να συμμετάσχετε στο Syroskidz Festival; Δηλώστε συμμετοχή στη σχετική φόρμα.

Αίτηση εθελοντή στο syroskidz

Θέλετε να προσφέρετε εθελοντική βοήθεια στο Syroskidz Festival; Δηλώστε συμμετοχή στη σχετική φόρμα.

έλα στην παρέα μας!

Αν θέλετε να πάρετε μέρος το SYROSKIDZ Festival ως συνεργάτης, εθελοντής ή να προσφέρετε χορηγία, επικοινωνήστε μαζί μας